Ana ve Alt Temalar

Ana Tema

Doğa-Dostu Kent ve Duyarlılık:

21.yüzyılın başlıca sorunlarından biri küresel olarak yayılan kentleşmedir. Artan nüfusla ve doğal alanların kullanıma açılmasıyla birlikte doğal kaynakların hızla tüketimi ve tamamen insan ve üretim eksenli alan tasarımı gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor. Bu bakış açısında “Doğa Dostu Kent” ifadesi küresel kentleşmenin alması gereken yeni şekle dikkat çekerken ”duyarlılık” kelimesi insanın doğaya ve doğal yaşama ilgisinin gerekliliğine vurgu yapıyor.

Alt-Temalar :

  • Çocuklar için Doğa Esaslı Eğitim: Çevreyi ve ekolojik dengeyi korumanın ilk prensibi çocuklar için doğa esaslı bir eğitim oluşturmaktır. Yalnız ve güzel gezegenimizin geleceği doğa esaslı eğitimi önceliklendirmeye bağlıdır.
  • Kentsel Dönüşümün Biyofilik Tasarımı: Latincede “biyo” kelimesi “yaşam” anlamına gelir ve “biyofilia” ise “yaşam sevgisi” anlamına gelir. “Biyofilik Tasarım” yaşadığımız ve çalıştığımız alanları tasarlamanın yenilikçi bir yoludur. Bunun ayırt edici özelliği esas önceliği doğaya vermektir.
  • Kentsel Bahçe Bitkileri ve Yöresel Yemek: Kahramanmaraş’ın coğrafi konumu onu “Türk Mutfağı”nın merkezi haline getiriyor. Milli ve yerel mutfağın benzersiz ve zengin mirası son küresel trend olan kentsel bahçe bitkileri bağlamında tekrar değerlendirilecek.
  • Sadeliğin Bilgeliği: Dünya’nın sınırlı kaynaklarının artan tüketimi, iklim düzenini değiştiren küresel ısınma, giderek genişleyen kentleşme ve yalnızca günümüzde var olan ve geçmişin ve geleceğin mirasını tüketen küresel zeka. Bu zeka mücadelesi için bütün büyük dinlerce belirtilen sadeliğin bilgeliği olabilir mi?